Recepten uit de Spaanse Keuken

Recepten van Debbie uit B&B Vol Liefde

Recepten van Debbie uit B&B Vol Liefde

De Baskische Begoña is al jarenlang de kokkin van Can Portell/Mas Ferrer, de B&B van Debbie de Jong uit B&B Vol Liefde. In haar gerechten omarmen de mediterrane en Nederlandse keuken elkaar, met zo nu en dan een vleugje Azië en Zuid-Amerika. In editie 1 2023 van het tijdschrift ESPANJE!  (die je hier kunt bestellen) vertelt Debbie over haar leven in Spanje en geeft ze volop tips voor een bezoek aan Catalonië en de stad Girona, op 20 minuten rijden van haar B&B. Ook deelt Begoña een aantal van haar lekkerste recepten, zoals deze salade met zoete aardappel en rode biet.

Lees meer
Spaans recept: Calçots met romescosaus

Spaans recept: Calçots met romescosaus

Een typisch Catalaans gerecht in deze tijd van het jaar: calçots met romesco saus. De calçots worden op de barbecue gelegd en er zwartgeblakerd weer afgehaald. Serveren met saus en smullen maar!

Lees meer
Recept: coca, de Catalaanse pizza

Recept: coca, de Catalaanse pizza

De Catalaanse keuken kent veel invloeden van de Zuid-Franse en Italiaanse keuken. De coca lijkt op pizza en focaccia maar ook op flatbreads uit de Noord-Afrikaanse keuken. Wij zijn dol op deze cocas, als hartige snack of de zoete met suiker en anijs of met bakkersroom. je kunt ze eigenlijk net al pizza beleggen met wat je maar wilt. En zeg eens eerlijk, het formaat is toch wat makkelijker en behapbaarder dan die vaak onhandige pizza’s. Ideaal voor een mooie zomerse avond.

Lees meer
Spaans recept: authentieke paella

Spaans recept: authentieke paella

Paella is één van de bekendste Spaanse gerechten. Met dit recept maak je dit rijstgerecht zelf thuis. Inclusief video en alles wat je moet weten over de authentieke paella.
Wij leerden in Spanje een authentieke paella maken van Rafael Cordoñer Barberá, die de kunst afkeek van zijn opa. ‘Want paella maken, dat is een mannending, net zoals barbecueën bij jullie. De vrouwen doen meestal de inkopen, ze leggen alles klaar en ruimen alles op, en de mannen mogen vervolgens met de eer strijken.’ In dit filmpje legt Rafa stap voor stap uit hoe je een goede paella maakt. En hieronder zie je het recept. Maar eerst een stukje geschiedenis.

Lees meer
Gezond Spaans recept: pulpo a la Gallega

Gezond Spaans recept: pulpo a la Gallega

Dit recept komt uit Galicië en is een typisch streekgerecht, de octopus wordt geserveerd met aardappels, olijfolie en paprikapoeder. Om de octopus mals te krijgen moet hij wel 3 dagen in de vriezer of je geeft een paar stevige klappen met je deegroller! 

Lees meer
De lekkerste Spaanse cocktails

De lekkerste Spaanse cocktails

Ook gek op een lekkere cocktail? Wij wel! En om het vakantiegevoel in huis te halen zetten we de lekkerste cocktails van Spaanse bodem voor je op een rij. Met natuurlijk de recepten erbij en mocktailvarianten van o.a. sangria en tinto de verano. Laat het mooie weer maar komen (en blijven!) ¡Salud!

Lees meer
Pinchos de pescado y gambas con salsa

Pinchos de pescado y gambas con salsa

Wat is er heerlijker dan een mooie avond met goed gezelschap, een fris glas wijn of tinto de verano en tongstrelende hapjes? De Spanjaarden zijn de maestro’s van de tapas en de pinchos. Maak je eigen pinchos met dit verrukkelijke recept en waan je op een terras aan de Middellandse Zee. Genieten!

Lees meer
Spaans recept:  Linzen met chorizo

Spaans recept: Linzen met chorizo

Stoofgerechten met linzen zijn erg populair in Spanje. Veel restaurants hebben ze, zeker in de winter, op het menu staan. Vooral de combinatie van linzen en chorizo is erg lekker.

Lees meer
Recept: tortillitas de camarones

Recept: tortillitas de camarones

Heerlijk voor bij de borrel en makkelijk zelf te maken: Tortillitas de camarones. Deze garnalenbeignets  is vooral populair in de provincie Cadiz, en bij ons op de redactie. Heerlijk knapperig, geweldig bij ene glas Spaanse wijn. Deze tapa werd zeer populair in de 19e eeuw, maar de oorsprong gaat veel verder terug.

Lees meer
Spaans recept: salpicón de marisco (zeevruchtensalade)

Spaans recept: salpicón de marisco (zeevruchtensalade)

Bij een beetje Spaanse tapasbar staat er standaard een schaal salpicón de marisco in de vitrine. Voor deze zeevruchtensalade van mosselen, pulpo en garnalen kun je ons middenin de nacht wakker maken, maar bij mooi weer smaakt ie nóg beter. Met dit recept maak je vier porties.

Lees meer
Spaans recept: empanada

Spaans recept: empanada

Empanada is in Spanje echt kantinevoer, maar heel erg lekker, een ouderwetse traktatie. Heel geschikt voor een feestbuffet, omdat je hem van tevoren maakt en koud kunt opeten.

Lees meer
Spaans recept: calamares

Spaans recept: calamares

Calamares, inktvisringen, zijn alleen lekker als ze super vers zijn. Wat verse citroen erover,  beetje aioli om te dippen en niets meer aan doen. In Madrid doen ze de calamares graag op hun broodje en drinken en drinken ze er een biertje bij. Zelf inktvisringen maken is helemaal niet moeilijk.

Lees meer
Spaans recept: Pan con tomate

Spaans recept: Pan con tomate

Pan con tomate of pa amb tomàquet in het catalaans, is een van de makkelijkste recepten op ESPANJE! Dit brood met tomaat wordt vaak gemaakt van het oude brood wat nog over is en doordat je de tomaat eroverheen doet wordt het brood weer wat smeuïger. Je vindt pan con tomate overal in Spanje.

Lees meer
Spaans recept: boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)

Spaans recept: boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)

Boquerones en vinagre, dit recept van ansjovisjes in azijn heeft een lange bereidingstijd maar is het wachten waard! De ansjovisjes in azijn roept bij de redactie meteen een vakantiegevoel op. Het liefst eten we ze in de Spaanse zon op een terrasje maar je kunt ze nu ook thuis maken.

Lees meer
Spaans recept: Fideuà

Spaans recept: Fideuà

Dit Catalaanse gerecht lijkt op paella maar in plaats van de rijst wordt pasta (‘fideos’) gebruikt. Je kunt fideua op verschillende manieren bereiden, wij geven je het recept met zeeduivel en garnalen.

Lees meer
Spaans recept: Escabeche

Spaans recept: Escabeche

Dit recept is ontstaan om vis en vlees langer te bewaren en wordt door heel Spanje gegeten. Het recept is niet moeilijk om te maken maar je hebt wel wat geduld nodig om het te eten, het moet namelijk minimaal 12 uur in de koelkast. Heb je nog wat paprika’s liggen? Bij dit recept kun je verschillende groeten en vis gebruiken, maak gebruik van wat je hebt. Dit is een basisrecept voor escabeche. 

Lees meer
Spaans recept: Crema Catalana

Spaans recept: Crema Catalana

Crema Catalana, de Catalaanse variant van het franse Créme brûlée, heeft net als de créme brûlée een knapperig suikerlaagje. Dit recept is onze favoriet!

Lees meer
Spaans recept: mosselen met chorizo

Spaans recept: mosselen met chorizo

Voeg een vleugje Spaanse keuken toe aan je mosselen met chorizo. Dit gerecht is gemakkelijk te bereiden en bovendien hartstikke smaakvol. Met dit recept voor mosselen met chorizo maak je binnen een mum van tijd een lekker Spaans gerecht voor twee personen.

Lees meer
Spaans recept: Patatas bravas

Spaans recept: Patatas bravas

Patatas Bravas zijn aardappels in pittige saus, die je in bars in heel Spanje kunt krijgen. Zelf maken is heel makkelijk. Lekker als snack, tussendoortje of bijgerecht.

Lees meer
Spaans Recept: Tumbet

Spaans Recept: Tumbet

Dit Spaanse recept is favoriet op Mallorca en is – ook wel eens fijn – geschikt voor vegetariërs én veganisten. Onze tumbet bestaat uit aubergines, paprika, aardappelen en sofrito (waar we ook een recept voor hebben).

Lees meer
Recepten met olijfolie van Sandra Alvarez

Recepten met olijfolie van Sandra Alvarez

We kennen Sandra Alvarez van haar succesvolle kookboek ¡SaborSabor! en haar optreden in Masterchef in 2015. Ze kookt als half-Spaanse graag met goede olijfolie en kwam zo op het idee om een kookboek te maken met recepten uit alle windstreken waarin goede olijfolie wordt gebruikt.

Lees meer
Spaans recept: gevulde zeebaars uit de oven

Spaans recept: gevulde zeebaars uit de oven

Door zeebaars te vullen met een mengels met champignons tover je zo een feestelijke maaltijd op tafel.  Ingrediënten (6 personen) 1 zeebaars of grouper (ongeveer 1-1,5 kilo), ontgraat, leeggehaald en schoongemaakt 5 el zonnebloemolie sap van 1 citroen 50 g boter 1...

Lees meer
Spaans recept: polvorones de anís (anijskoekjes)

Spaans recept: polvorones de anís (anijskoekjes)

  Aan de Spaanse kersttafel mag het niet ontbreken: eigengemaakte taart en koekjes. Spanje is een land van zoetekauwen. Polvorones de anís (anijskoekjes) is een van onze favoriete koekjes. Spanjaarden happen heel wat van deze verleidelijke zoete lekkernij weg!...

Lees meer
Spaans recept: kerstkalkoen

Spaans recept: kerstkalkoen

Op Nochebuena - de avond van 24 december - verzamelen Spaanse families zich rond een feestelijk gedekte tafel voor een avond lang eten, drinken, praten en genieten. Op het kerstmenu staat meestal een gebraden kalkoen als pieza de resistencia....

Lees meer