Spanje Culinair

Spaans recept: Calçots met romescosaus

Een typisch Catalaans gerecht in deze tijd van het jaar: calçots met romesco saus. De calçots worden op de barbecue gelegd en er zwartgeblakerd weer afgehaald. Serveren met saus en smullen maar!

Lees meer

Recepten met olijfolie van Sandra Alvarez

We kennen Sandra Alvarez van haar succesvolle kookboek ¡SaborSabor! en haar optreden in Masterchef in 2015. Ze kookt als half-Spaanse graag met goede olijfolie en kwam zo op het idee om een kookboek te maken met recepten uit alle windstreken waarin goede olijfolie wordt gebruikt.

Lees meer

Spaans recept: gevulde zeebaars uit de oven

Door zeebaars te vullen met een mengels met champignons tover je zo een feestelijke maaltijd op tafel.  Ingrediënten (6 personen) 1 zeebaars of grouper (ongeveer 1-1,5 kilo), ontgraat, leeggehaald en schoongemaakt 5 el zonnebloemolie sap van 1 citroen 50 g boter 1...

Lees meer

Spaans recept: polvorones (anijskoekjes)

Geen Spaans kerstdiner zonder zoete afsluiting. Polvorones (anijskoekjes) mogen zeker niet ontbreken. Spanjaarden happen heel wat van deze verleidelijke zoete lekkernij weg! Ingrediënten (20 stuks) 250 g bloem, gezeefd ½ tl gemalen anijszaad 1...

Lees meer

Spaans recept: kerstkalkoen

Op Nochebuena - de avond van 24 december - verzamelen Spaanse families zich rond een feestelijk gedekte tafel voor een avond lang eten, drinken, praten en genieten. Op het kerstmenu staat meestal een gebraden kalkoen als pieza de resistencia....

Lees meer

Spaans recept: Pil Pil (met gamba’s)

Dit tapasgerecht bestaat uit gamba’s en lekker veel knoflook en wordt super heet opgediend. De tapa is super makkelijk te maken en dus perfect voor een feestje of als voorgerecht. Lekker met brood!

Lees meer

Spaans recept: ajoblanco (knoflooksoep)

Dit recept komt van orgin uit Andalusië en de basis bestaat uit oud brood, amandelen en knoflook. Ajoblanco lijkt op gazpacho waar wij ook wat recepten van hebben. Je eet deze soep koud met wat druiven of meloen. Dit recept is erg makkelijk om te maken!

Lees meer

De lekkerste Spaanse cocktails

Ook gek op een lekkere cocktail? Wij wel! En om het vakantiegevoel in huis te halen zetten we de lekkerste cocktails van Spaanse bodem voor je op een rij. ¡Salud! 1. Sangria Zelf Spaanse sangria maken? Dit zijn de ingrediënten: Droge rode wijn (750 ml) Spa Rood (250...

Lees meer

Spaans recept: Ensaladilla Rusa

De bekende huzarensalade zoals je hem op veel plekken in Spanje kunt krijgen. Deze Ensaladilla Rusa kun je vaak krijgen in een van de vele tapas restaurantjes. Deze Russische salade is erg bekend en is heel gemakkelijk thuis te maken!

Lees meer

Spaans recept: Fideuà

Dit Catalaanse gerecht lijkt op paella maar in plaats van de rijst wordt pasta (‘fideos’) gebruikt. Je kunt fideua op verschillende manieren bereiden, wij geven je het recept met zeeduivel en garnalen.

Lees meer

Spaans recept: calamares

Calamares, inktvisringen, zijn alleen lekker als ze super vers zijn. Wat verse citroen erover,  beetje aioli om te dippen en niets meer aan doen. In Madrid doen ze de calamares graag op hun broodje en drinken en drinken ze er een biertje bij. Zelf inktvisringen maken is helemaal niet moeilijk.

Lees meer

De lekkerste Spaanse rijstrecepten

Rijst heb je eigenlijk altijd wel staan in je voorraadkast. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken mét Spaans tintje. Want wist je dat de Spaanse keuken oneindig veel rijstrecepten telt? Dit zijn de lekkerste vijf!

Lees meer

Spaans recept: pulpo a la Gallega

Dit recept komt uit Galicië en is een typisch streekgerecht, de octopus wordt geserveerd met aardappels, olijfolie en paprikapoeder. Om de octopus mals te krijgen moet hij wel 3 dagen in de vriezer of je geeft een paar stevige klappen met je deegroller! 

Lees meer

Spaans recept: torrijas (wentelteefjes)

Hét toetje dat tijdens de Semana Santa bij de meeste families op tafel verschijnt, zijn torrijas, een soort Spaanse wentelteefjes. Hoewel er ook regelmatig wordt gevarieerd (met bijvoorbeeld wijn in plaats van melk!) houden wij het bij de klassieke variant. 

Lees meer

Spaans recept: huevos rotos

Huevos Rotos oftewel gebroken eieren is een typisch Spaans recept, en komt vooral veel voor in Madrid. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Andalusia. Huevos Rotos is een tapas gerecht, iets dat je tussendoor en altijd kan maken, ook omdat het lekker simpel is. 

Lees meer

Spaans Recept: Tumbet

Dit Spaanse recept is favoriet op Mallorca en is – ook wel eens fijn – geschikt voor vegetariërs én veganisten. Onze tumbet bestaat uit aubergines, paprika, aardappelen en sofrito (waar we ook een recept voor hebben).

Lees meer

Mallorcaanse sobrasada (met recepten!)

Sobrasada een typische worst uit Mallorca en niet uit de plaatselijke supermarkten weg te denken. Sobrasada is te vergelijken met onze filet americain. Een zachte smeerbare structuur, maar met de looks van een rauwe gedroogde worst.

Lees meer

Spaans recept: paella

Paella is één van de bekendste Spaanse gerechten. Met dit recept maak je dit rijstgerecht zelf thuis. Inclusief video en alles wat je moet weten over de authentieke paella.

Lees meer

Spaans recept: escalivada (gegrilde groente)

Escalivada is een bijgerecht van Catalaanse origine. Dit koud geserveerde gerecht wordt het hele jaar door gegeten. De schotel van gegrilde groente past perfect bij vleesgerechten, vis of op brood. Het klassieke gerecht bestaand uit aubergine, paprika, en ui die worden geroosterd op de barbecue of in de oven.  

Lees meer

Spaans recept: Crema Catalana

Crema Catalana, de Catalaanse variant van het franse Créme brûlée, heeft net als de créme brûlée een knapperig suikerlaagje. Dit recept is onze favoriet!

Lees meer

Recept: wintersangria

Iedereen die ooit op vakantie is geweest in Spanje kent het. Wil je het thuis maken? Dat kan! Lees verder voor het recept voor wintersangria.

Lees meer