Spanje Culinair
Spaans recept: Calçots met romescosaus
Een typisch Catalaans gerecht in deze tijd van het jaar: calçots met romesco saus. De calçots worden op de barbecue gelegd en er zwartgeblakerd weer afgehaald. Serveren met saus en smullen maar!
Lees meerRecepten met olijfolie van Sandra Alvarez
We kennen Sandra Alvarez van haar succesvolle kookboek ¡SaborSabor! en haar optreden in Masterchef in 2015. Ze kookt als half-Spaanse graag met goede olijfolie en kwam zo op het idee om een kookboek te maken met recepten uit alle windstreken waarin goede olijfolie wordt gebruikt.
Lees meerSpaans recept: Spaanse bonenschotel met chorizo
Ook dit tapa gerecht is heel bekend in Spanje, deze garnalen in knoflook kun je vrijwel op iedere kaart vinden. Het is een heel gemakkelijk recept, dus makkelijk thuis te maken!
Lees meerSpaans recept: gevulde zeebaars uit de oven
Door zeebaars te vullen met een mengels met champignons tover je zo een feestelijke maaltijd op tafel. Ingrediënten (6 personen) 1 zeebaars of grouper (ongeveer 1-1,5 kilo), ontgraat, leeggehaald en schoongemaakt 5 el zonnebloemolie sap van 1 citroen 50 g boter 1...
Lees meerSpaans recept: polvorones (anijskoekjes)
Geen Spaans kerstdiner zonder zoete afsluiting. Polvorones (anijskoekjes) mogen zeker niet ontbreken. Spanjaarden happen heel wat van deze verleidelijke zoete lekkernij weg! Ingrediënten (20 stuks) 250 g bloem, gezeefd ½ tl gemalen anijszaad 1...
Lees meerSpaans recept: kerstkalkoen
Op Nochebuena - de avond van 24 december - verzamelen Spaanse families zich rond een feestelijk gedekte tafel voor een avond lang eten, drinken, praten en genieten. Op het kerstmenu staat meestal een gebraden kalkoen als pieza de resistencia....
Lees meerSpaans recept: Churros met chocoladesaus
In Spanje worden churros traditioneel gegeten met chocoladesaus maar je vindt ze ook met kaneelsuiker. ESPANJE! geeft je in dit recept een aantal opties.
Lees meerRecept: manzanas asadas con anís de Chinchón
Deze zachte appels uit de oven met anijslikeur zijn een geliefd herfsttoetje.
Lees meerSpaans recept: Pil Pil (met gamba’s)
Dit tapasgerecht bestaat uit gamba’s en lekker veel knoflook en wordt super heet opgediend. De tapa is super makkelijk te maken en dus perfect voor een feestje of als voorgerecht. Lekker met brood!
Lees meerSpaans recept: ajoblanco (knoflooksoep)
Dit recept komt van orgin uit Andalusië en de basis bestaat uit oud brood, amandelen en knoflook. Ajoblanco lijkt op gazpacho waar wij ook wat recepten van hebben. Je eet deze soep koud met wat druiven of meloen. Dit recept is erg makkelijk om te maken!
Lees meerDe lekkerste Spaanse cocktails
Ook gek op een lekkere cocktail? Wij wel! En om het vakantiegevoel in huis te halen zetten we de lekkerste cocktails van Spaanse bodem voor je op een rij. ¡Salud! 1. Sangria Zelf Spaanse sangria maken? Dit zijn de ingrediënten: Droge rode wijn (750 ml) Spa Rood (250...
Lees meerSpaans recept: Ensaladilla Rusa
De bekende huzarensalade zoals je hem op veel plekken in Spanje kunt krijgen. Deze Ensaladilla Rusa kun je vaak krijgen in een van de vele tapas restaurantjes. Deze Russische salade is erg bekend en is heel gemakkelijk thuis te maken!
Lees meerSpaans recept: Fideuà
Dit Catalaanse gerecht lijkt op paella maar in plaats van de rijst wordt pasta (‘fideos’) gebruikt. Je kunt fideua op verschillende manieren bereiden, wij geven je het recept met zeeduivel en garnalen.
Lees meerSpaans recept: calamares
Calamares, inktvisringen, zijn alleen lekker als ze super vers zijn. Wat verse citroen erover, beetje aioli om te dippen en niets meer aan doen. In Madrid doen ze de calamares graag op hun broodje en drinken en drinken ze er een biertje bij. Zelf inktvisringen maken is helemaal niet moeilijk.
Lees meerDe lekkerste Spaanse rijstrecepten
Rijst heb je eigenlijk altijd wel staan in je voorraadkast. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken mét Spaans tintje. Want wist je dat de Spaanse keuken oneindig veel rijstrecepten telt? Dit zijn de lekkerste vijf!
Lees meerSpaans recept: pulpo a la Gallega
Dit recept komt uit Galicië en is een typisch streekgerecht, de octopus wordt geserveerd met aardappels, olijfolie en paprikapoeder. Om de octopus mals te krijgen moet hij wel 3 dagen in de vriezer of je geeft een paar stevige klappen met je deegroller!
Lees meerRecept: papas arrugadas con mojo picón (Canarische aardappeltjes)
Papas arrugadas zijn gerimpelde aardappeltjes die op de Canarische Eilanden op elke menukaart staan. Geen moeilijke ingrediënten, zo gemaakt en heerlijk voor bij de borrel of tijdens een Spaanse tapasavond. ¡Buen provecho!
Lees meerSpaans recept: torrijas (wentelteefjes)
Hét toetje dat tijdens de Semana Santa bij de meeste families op tafel verschijnt, zijn torrijas, een soort Spaanse wentelteefjes. Hoewel er ook regelmatig wordt gevarieerd (met bijvoorbeeld wijn in plaats van melk!) houden wij het bij de klassieke variant.
Lees meerSpaans recept: huevos rotos
Huevos Rotos oftewel gebroken eieren is een typisch Spaans recept, en komt vooral veel voor in Madrid. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Andalusia. Huevos Rotos is een tapas gerecht, iets dat je tussendoor en altijd kan maken, ook omdat het lekker simpel is.
Lees meerSpaans Recept: Tumbet
Dit Spaanse recept is favoriet op Mallorca en is – ook wel eens fijn – geschikt voor vegetariërs én veganisten. Onze tumbet bestaat uit aubergines, paprika, aardappelen en sofrito (waar we ook een recept voor hebben).
Lees meerMallorcaanse sobrasada (met recepten!)
Sobrasada een typische worst uit Mallorca en niet uit de plaatselijke supermarkten weg te denken. Sobrasada is te vergelijken met onze filet americain. Een zachte smeerbare structuur, maar met de looks van een rauwe gedroogde worst.
Lees meerSpaans recept: paella
Paella is één van de bekendste Spaanse gerechten. Met dit recept maak je dit rijstgerecht zelf thuis. Inclusief video en alles wat je moet weten over de authentieke paella.
Lees meerSpaans recept: escalivada (gegrilde groente)
Escalivada is een bijgerecht van Catalaanse origine. Dit koud geserveerde gerecht wordt het hele jaar door gegeten. De schotel van gegrilde groente past perfect bij vleesgerechten, vis of op brood. Het klassieke gerecht bestaand uit aubergine, paprika, en ui die worden geroosterd op de barbecue of in de oven.
Lees meerSpaans recept: Crema Catalana
Crema Catalana, de Catalaanse variant van het franse Créme brûlée, heeft net als de créme brûlée een knapperig suikerlaagje. Dit recept is onze favoriet!
Lees meerRecept: wintersangria
Iedereen die ooit op vakantie is geweest in Spanje kent het. Wil je het thuis maken? Dat kan! Lees verder voor het recept voor wintersangria.
Lees meerSpaans recept: Pimientos de Padron
Misschien wel de makkelijkste tapas om thuis te maken, Pimientos de Padrón. Volg hier het recept voor het Spaanse borrelhapje. Klaar binnen 10 minuten.
Lees meerRecept: huevos a la flamenca
Een typisch Spaans gerecht, waarmee je eindeloos kunt variëren. Lekker als hoofdmaaltijd, maar ook als lunch- of voorgerecht.
Lees meerSpaans recept: croquetas de bacalao (viskroketjes)
Croquetas de bacalao, kroketten gevuld met kabeljauw, staan op menig Spaanse menukaart, maar zijn ook prima zelf thuis te maken. Ze worden gegeten als voorgerecht, bijgerecht, hoofdgerecht of tapa. Dit recept is voor 6 personen.
Lees meerRecept: Spaanse tortilla
Een Spaanse tortilla maken lijkt eenvoudig, maar is een ware kunst. Met dit recept maken wij het je makkelijk!
Lees meerCastañas asadas: zelf kastanjes roosteren
Zodra de eerste stalletjes met gepofte kastanjes in de straten van Spanje opduiken, weet je: de herfst en winter staan weer voor de deur! Met dit recept kom je zeker in de stemming.
Lees meer